auf Deutsch  in english  på svenska            Webbkarta       Länksamling       Logga in       Bli medlem
 


Torrön

Torrön

Antal bofasta:

2

Fritidsboende:

30

Yta:

0,52 km²

Latitude:

57°48,7

Longitude:

016°44,8

Kommun:

Västerviks kommun

Skärgård:

Tjust

 

» Till karta


Det här är Torrön som ligger nära Hasselö- Sladö. Bara ett smalt sund skiljer öarna åt. Om Hasselö-Sladö är de civiliserade öarna så är Torrön vildmarksön där besökarna får finna sina egna stigar över klippor, genom skog och kärrmarker.

Du kan vandra runt ön utmed vattnet på några timmar. Det blir en omväxlande vandring på släta hällar, branta steniga sluttningar och mjuk mossa i tät tallskog. Här blommar porsen rikligt och doften står stark. Här lyser lingonen röda och kantarellställena är hemliga.....

Vandrar du runt ön stöter du på Torröbyn som ligger på öns norra del. Där bor enbart sommargäster och vintertid är det mörkt i byn. På öns sydvästra del bor paret Christer och Yvonne Lindberg året om. Här har de byggt sitt köpmanshus, små bodar och stugor precis vid vattnet och med en fantastisk utsikt över fjärden. Sommartid sjuder det av liv både i byn och där paret Lindberg bor.

Historia

En karta från 1700-talet berättar om ett boningshus på den norra delen av ön. I slutet av 1800-talet flyttades ett hus från Hasselö till Torrön. Frälse ön Torrön löd under Gränsö grevskap. På 1800-talet delades ön i många delar då flera var arvsberättigade. 1915 köptes ön för 3500 kr. Några år senare betalades ytterligare 9000 kr för ön. Familjen Andersson som då bodde här livnärde sig på fiske, sjöfågelsjakt, jordbruk och skogsavverkning. Virket gick som brännved till Norra Kalmar Läns Skogsägarförening. Husfrun plockade bär och svamp och sålde på torget i Västervik. Ibland gjordes ökan redo för segling till Norrköping. Där blev det bättre pris på ansjovisen som man hade ett eget recept på. Vatten hämtade man från Gropa på Hasselö. Det fanns också sk hällkar på Torrön. De sopades rena så att det gick att hämta vatten därifrån. Egen brunn fick man först 1946 och el 1947. Nu är de båda husen sommarstugor och flera nya hus, bodar och sjöbodar har byggts borta i byn.


 
 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz