auf Deutsch  in english  på svenska            Webbkarta       Länksamling       Logga in       Bli medlem
 


Loftahammar

Antal bofasta:

800

Fritidsboende:

15000

Webbsida:

 www.loftahammar.com

Kommun:

Västerviks kommun

Skärgård:

Tjust

 

» Till karta


Loftahammar

Loftahammar ligger mitt i skärgården, vid Östersjöns stränder, i Västerviks kommun. På sommaren blomstrar orten, med många besökare och ett stort utbud av mat, boende och aktiviteter. Närheten till öarna gör sig ständigt påmind, med flera marinor, gästhamnar och skärgårdstrafik.

Loftahammar är något av världsmästare på smeknamn och ett av de nyare för den egna orten är Smålands St Andrews. För med den nya 9-hålsgolfbanana, som ligger i direkt anslutning till samhället, har Loftahammar blivit ett paradis för golfälskare. Banan sträcker sig 2 905 meter i kuperad terräng, har en puttinggreen och ett stort övningsområde.

I byn Aleglo någon kilometer utanför samhället ligger Loftahammars Hembygdsgård, med museum och en väderkvarn där besökare är välkomna att klättra upp under museets öppettider. Ytterligare en halv kilometer bort ligger den historiska brunnsorten Källvik, som numera är sommarstugeområde men med mycket av den gamla trähusbebyggelsen bevarad.

I anslutning till Loftahammars Turistbyrå öppnar i år en avknoppning av naturum Västervik med tema fåglar. Här finns en utställning om kusten och skärgårdens fågelliv, bildspel och diorama, som inte bara ska lära besökare mer om fåglar, utan som en del av Tjust Fågelväg också locka till vidare utflykter i naturen längs med kusten.


Både på fastlandet och i skärgården finns flera vandringsleder. På väg mot Flatvarp utanför Loftahammar finns Hulöhamn-Vindåsen, en tre kilometer lång vandringsled i ett kontrastrikt naturreservat. Vidare finns vandringsleder på Rågö, Hasselö och Sladö. Med början från Näset i Loftahammar kan du vandra längs med stigar, via Aleglo till Källvik.

Sandstränder och lena badklippor, i Loftahammar finns badmöjligheter för alla smaker. Vid Sandgläntan i samhället finns en barnvänlig strand med bryggor. Campingplatserna erbjuder uthyrning av kanoter och roddbåtar.

För den som färdas i egen båt finns två marinor som hälsar välkommen med gästhamn och all tänkbar service för sjölivet. I skärgården finns gott om naturhamnar, gästbryggor för kortare stopp och på öarna Hasselö och Idö även gästhamnar för övernattning.

Har man inte egen båt finns flera alternativ att ta sig ut till öarna med reguljär skärgårdstrafik och guidade turer. Rais Skärgårdsturer avgår från Sandbyhovsbryggan till Hallmare, Rågö, Björkö, Hasselö och Västervik varje dag och på tisdagar och torsdagar lägger fiskebåten Garpen ut från Flatvarp för den guidade kultur, natur och smakseglatsen Kustmål till Städsholmen och Stora Grindö. Alla dagar i veckan kan man också boka någon av skärgårdens taxibåtar.


Historia

Loftahammar

Och här lite grann om Loftahammars historia.


 
 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz